Siemens Logo trainingen

Beginners en Gevorderden (PLUS)

Beginners Training. 

Bij deze 1 daagse training leer je de basis begrippen van de Siemens Logo.  Daar is tijdens de Gevorderden Training geen tijd voor.


Deze training is een opstap voor degene die geen elektro vooropleiding hebben en/of voor degene die nog nooit met Siemens Logo gewerkt hebben.


Degene die al ervaring hebben met de Logo! kunnen ook  in deze training veel opsteken. 

Zo krijg je veel tips en tricks omtrent de software.


Na deze 1 daagse training kun je verder met de gevorderde Training.


Tijdens deze training leer je omgaan met de Siemens Logo software en ga je aan de slag met de basis functieblokken en timers.


Aan het einde van de dag kun je zelfstandig een eenvoudig programma maken, simuleren, downloaden naar de Logo en online meekijken.


Meer informatie over vind u in het Training overzicht .

Aanmelden
De Beginners Training is er ook voor degene die al geruime tijd ervaring hebben.

Zo hebben we tal van Tips & Tricks.

Stel je hebt een On-delay gebruikt maar dit had achteraf een Off-delay moeten zijn. Hoe kun je deze vervangen zonder de aansluitingen te wissen en/of opnieuw te tekenen?


Gevorderden Training 

Voor deze training is een elektro vooropleiding aanbevolen. Heb je nog nooit gewerkt met de Siemens Logo dan adviseren we je om eerst de Beginners training te volgen. 


Hoewel we met een eenvoudige opdracht beginnen gaat het niveau snel omhoog. We gaan deze 2 dagen heel veel analoge functieblokken gebruiken. 

Voordat je ermee aan de slag gaat geeft de trainer je eerst uitleg over de functieblokken. Ook leer je in deze dagen hoe je meerdere Siemens Logo's aan elkaar koppelt. Zo kun je een decentrale besturing creëren.


In deze Gevorderden Training leer je wat de parameters van de functieblokken betekenen. Wat stel je met Gain en Offset in? Hoe creëer je een hysterese bij verschillende procestechnieken? Vul je een waterbassin bij of pomp je er juist water uit? Ga je koelen of verwarmen? In al deze procestechnieken heb je een hysterese nodig.


Een aantal functieblokken kunnen zelfstandig functioneren maar door functieblokken te koppelen creëer je nog meer mogelijkheden. 

Koppel een Counter, Mathematic instruction en timer aan elkaar en laat de Siemens Logo zelf de benodigde tijd berekenen. 

Deze training zit boordevol TIPS die je direct in de praktijk kunt toepassen 


Om je een idee te geven op welk niveau deze training zit hebben we een Test je Logo Kennis. Klik op onderstaande link.


Meer informatie over vind u in het Training overzicht.

Aanmelden
Honderden cursisten gingen u voor.
Tijdens onze trainingen krijg je veel persoonlijke aandacht. Heb je een vraag dan krijg je ook meteen antwoord.
Na afloop van een cursus vullen onze cursisten een evaluatieformulier in. De gemiddelde score is
Goed tot Zeer goed. Daar zijn we dan ook trots op!

Gevorderden PLUS Trainingen 

Voor deze trainingen moet je het niveau van Gevorderden hebben bereikt of aantoonbaar dit niveau hebben.


Deze training is een directe aanvulling / vervolg op onze Gevorderden Training. We hebben ervoor gekozen om veel gevraagde onderwerpen op te nemen in het lesmateriaal van de Gevorderden PLUS training.


De Siemens Logo heeft ten opzichte van een PLC enkele beperkingen.  De kloksnelheid is lager waardoor de Logo niet teveel ingewikkelde processen tegelijkertijd kan handelen. Toch durven wij van Logo8 te beweren dat de Logo niet veel onderdoet aan een PLC.


Inhoud van de training:


• Processtappen

• Databases

• Meet en Regeltechniek


Veel besturingen bestaan uit processtappen. Een installatie of machine wordt gestart en volgt een aantal vooraf ingestelde stappen. Een voorbeeld is de wasmachine die we allemaal thuis hebben staan. We laten je de eerste stappen zien van een denkbeeldige wasmachine:


1. Start:

2.     Pomp het restwater weg uit de trommel (10 S.)

3.     Vul het water tot niveau 1 bereikt is

4. Wacht (5 seconden)

5. Draai trommel 8 omwentelingen CCW. (10 RPM)

6. Neem water tot niveau schakelaar 1

7. Wacht (5 seconden)

8. Draai trommel 8 omwentelingen CW. (10 RPM)

9. Neem water tot niveau schakelaar 1

10. Verwarm het water tot 40% van de ingestelde waarde

11. Draai trommel 20 omwentelingen CCW. (15 RPM)

12. Etc..


In dit voorbeeld zien we dat de processtappen steeds wachten tot er een waarde bereikt is. Dat kan een timer, vloeistofniveau of temperatuur zijn. Telkens als een stap bereikt is start automatisch de volgende stap. In de rechtse flowcharts zien we een geneste flowcharts. We zien dat meerdere processen parallel lopen en uiteindelijk weer in de hoofdboom samenkomen.


De processtappen kunnen op hun beurt weer data halen uit een database. Bij een wol-programma is het toerental / waterniveau / en temperatuur anders dan bij de witte kookwas. Door gebruik te maken van databases kunnen we een programma vereenvoudigen waardoor het sowieso al overzichtelijker wordt. Logo8 heeft hiervoor een eigen systeem bedacht. 


Een ander voorbeeld van databases en processtappen is onze robotarm. Deze heeft een database voor de oppakposities en de weglegposities.

Weer ander voorbeeld is de verwarmingsinstallatie. Wanneer de buitentemperatuur veranderd veranderen automatisch de maximaal temperatuur, brander druk en pompsnelheid mee.

Tijdens de training laten we je kennismaken met een aantal verschillende processtap methode. 


Processtappen en HMI

Een HMI is een geweldige aanvulling voor de Logo!. We hebben daarom ook een leertraject Visualisatie PLUS waarin we de mogelijkheden van de HMI en Logo! leren.

Er zijn een aantal mogelijkheden om processtappen te volgen. De een werkt het programma helemaal af en kan niet terug. Bij een andere oplossing heb je die mogelijkheid wel. Met een HMI kun je direct naar de gewenste stap. Je kunt eventueel de volgorde aanpassen. 


In deze training gaan we ook wat meet en regeltechniek toepassen. In de grafiek hiernaast zien we de temperatuur van onze koffiemachine. De temperatuur staan ingesteld op 47 en 50 graden.

We zien dat de overshoot behoorlijk is. Naarmate er meer warmte in de machine zit des te hoger de overshoot. Stel je voor dat de temperatuur van de koffiemachine met een externe potmeter instelbaar is van 70 tot 90 graden. Hoe kun je ervoor zorgen dat de temperatuur in alle bereiken zo min mogelijk overshoot heeft? 

Misschien denkt u, dit voorbeeld met de koffiemachine ga ik toch nooit toepassen, ik hou juist van hete koffie dan kunnen we u vertellen, de techniek beschreven is ook toegepast in onze robotarm. Kijk nog maar eens goed op het filmpje. De arm vertrekt telkens met hoge snelheid en remt 25 posities vooraf het eind af om zo niet voorbij zijn ingestelde waarde te schieten. In het filmpje van de Stappenmotor passen we deze techniek ook toe.


In deze training is er ruimschoots aandacht om een zo overzichtelijk mogelijk programma te schrijven.

 

Meer informatie over vind u in het Training overzicht.



Aanmelden
processtappen flowchart

database Siemens Logo

Loggen met Siemens Logo
Share by: